Биографија

Noviot Pochetok е бенд препознатлив по своите енергични настапи, и е еден од најдолго-свиречките панк рок бендови од Македонија, основан во 2002 година. Во последните неколку години бендот отсвире 5 поголеми турнеи низ Европа. Последниот албум "Јас сум земја" излезе во април, 2015 година.

z4

Photo © Mario Davčevski

Факти

Формирани: 2002
Оригинално име: Морфиум (во 2005 заменето со "Новиот Почеток", а од 2011 стилизирано како "Noviot Pochetok")
Жанр: панк рок / мелодичен хардкор

Изданија:
2006 LP "Еволуцијата би требало да започне сега…" (Sixtynine Records)
2009 LP "Агнозија" (Enterprise Records)
2012 LP "Melancholic Machine" (Sixtynine Records)
2013 Single "Кауч Крал" (Sixtynine Records)
2015 LP "Јас сум земја" (Sixtynine Records)

Турнеи:
2009 Dirty Old Exit Tour (Србија, Хрватска)
2012 Melancholic Balkan Tour (Македонија, Србија, Хрватска, Словенија)
2012 Melancholic European Tour (Македонија, Бугарија, Романија, Србија, Хрватска, Унгарија, Чешка, Германија)
2013 We Come From The Ass Of Europe Tour (Србија, Унгарија, Словачка, Чешка, Полска, Германија, Швајцарија, Франција, Италија, Босна, Бугарија, Грција)
2015 Filthy Summer Tour (Србија, Хрватска, Словенија, Германија, Чешка, Словачка)
2015 September/October Mini-Tour (Грција, Бугарија)
2016 Sorry For The Mess Tour (Србија, Словенија, Италија, Австрија, Германија, Франција, Шпанија, Чешка, Словачка)

Big-scene настапи:
2009 EXIT (Србија)
2009 Dirty Old Festival (Хрватска)
2010 Аларм (Македонија)
2012 Grr Fest (Хрватска)
2015 D Festival (Македонија)
2016 Skopje Street Festival (Македонија)
2017 FFUD Fest (Словачка)

Line-up:
Fitz aka Feetz, вокал и гитара (од 2002)
Fat Cacko, гитара и вокал (од 2005)
Борјан, бас (од 2012)
Иле, тапани (од 2015)